Potrebno:
250 gr sitnijih suvih smokava (oko 17-18 komada)
150 gr šarenih žele kocki
Za belu smesu:
100 gr šećera
1 dcl vode
125 gr maslaca (može i margarin)
150 gr mleka u prahu
Za tamnu smesu:
100 gr šećera
1 dcl vode
125 gr maslaca ili margarina
100 gr čokolade
300 gr mlevena keksa
Za uvaljivanje kuglica:
50 gr kokosa
Suve smokve potopiti u vodu da stanu 10 minuta. Ocediti i skinuti peteljku i malo više oko peteljke i staviti delić žele kocke.
Napraviti svetlu masu.
U posudu staviti šećer i vodu, kuvati od kad provri 3 minuta, dodati maslac da se istopi, skinuti sa vatre i dodati mleko u prahu, dobro izmešati i dodati kokos. Ostaviti da se masa ohladi.
Napraviti tamnu masu.
U posudu staviti šećer i vodu kuvati dok se šećer ne istopi, dodati maslac da se istopi i čokolada da se istopi. Skinuti sa vatre i umešati 300 gr mlevena keksa. Ostaviti da se masa ohladi.
Od svetle mase uzimati delić rastanjiti na dlanu staviti smokvu, obložiti masu oko smokve i napraviti kuglicu. Tako uraditi sa svim smokvama i svetlom masom. Kuglice ostaviti da stanu u zamrzivaču 30 minuta pa ih obložiti tamnom masom.
Uzimati delić tamne mase malo razvaljati na dlanu, staviti belu kuglicu na tamnu masu i napraviti kuglicu da tamna masa dodje okolo. Napravljene kuglice uvaljati u kokos i ostaviti na hladno mesto da odstoje pa prerezati na cetiri dijela.
izvor:tortekolaci.com