Sastojci kora:
6 bjelanaca
10 kašika šećera
150 g. mljevenog lješnika (badema, oraha)
3 kašike prezli
Sastojci za fil:
1 l mlijeka
6 žumanaca
150 g šećera
3 pudinga od vanilije
250 g margarina
200 g čokolade za kuhanje
15 mančmelou keksa
12 malih čokoladnih kroasana
20-ak komada petit keksa
2 kesice šlaga ili 250 ml slatke pavlake
Priprema kore:
Umutiti bjelanca i šećer dok ne bude pjenasto, zatim dodati lješnik i prezle i umiješati kašikom. Peći na pek-papiru na 180 stepeni oko pola sata.
Za fil ukuvati pudinge i žumanaca u mlijeku i šećeru. U ohlađen fil dodati umućen margarin i fil podijeliti na pola. U pola kreme dodati istopljeno 200 g čokolade i izmrvljen biskvit (donji dio) mančmeloua, a druga polovina fila ostaje žuta.
Ređati: kora, pola čoko fila, mančmelou, druga polovina čoko fila, red keksa namočenog u sok, pola žutog fila, kroasani, druga polovina žutog fila i gore šlag.
Napomene: Kad se poređaju kroasani, blago ih pritisnuti, pa nanijti fil preko njih. Umjesto petita može i neki drugi keks po želji.
izvor:tortekolaci.com