Sastojci:
- mlevena plazma 300 g
- jaja 5
- slatka pavlaka 500 ml
- sirko 2 kutije
- kisela pavlaka 2 čaše
- šećer 550 g
- voda 100 ml
- voće 300 g
- želatin po potrebi
Priprema Ledeni kolač:
Umutiti slatku pavlaku mikserom u jednoj posudi. Belanca sa 200 g šećera umutiti u drugoj posudi. Žumanca sa 200 g šećera umutiti u trećoj posudi, a zatim dodati sirka i pavlaku i promešati ručno, ne mikserom. U tako izmešan fil dodati umućenu pavlaku i belanca, pa sve zajedno promešati ručno. Na dno vatrostalne činije ili tepsije posuti polovinu mlevenog keksa, a zatim odozgo lagano naneti fil i izravnati, pa posuti drugom polovinom keksa. Prekriti folijom i staviti u zamrzivač. U šerpicu sipati 150 g šećera da se rastopi, pa preliti 100 ml vode i prokuvati da se otopi lepo. Dodati voće, ja sam koristila višnje, i kuvati do željene gustine, a ukoliko je voće sa malo više vode dodati želatin po potrebi. Smrznuti kolač izvaditi iz zamrzivača, iseći željenu količinu i preliti sirupom od voća. Ostatak vratiti u zamrzivač. Umesto kuvanja preliva može se koristiti i slatko ukolko ga imate ili neki od kupljenih preliva, čokolada, karamela, jagoda… Od voća takođe možete koristiti bilo koje – višnje, jagode, borovnice, trešnje, ribizle…