Najbolji recepti iz mamine kuhinje | Mamini razni recepti, Mamini kolaci i torte | Mamina slatka i slana jela, salate i napitci...

четвртак, 29. децембар 2016.

Bozicni panj


Za biskvit:

6 jaja
7 žlica šećera
6 žlica brašna
3 žlice kakaa
1 čajna žličica praška za pecivo
1 vrećica vanilin šećera
100 ml mlijeka
100 ml ulja

Za ganache kremu:

400 g tamne čokolade
400 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Za ganache kremu zagrijati slatko vrhnje do tačke vrenja, dodati čokoladu izlomljenu na komadiće pa je uz miješanje otopiti u slatkom vrhnju. Miješati tako dugo dok masa ne postane potpuno sjajna i ravnomjerno tamna. Ganache potpuno ohladiti uz povremeno miješanje kako bi se krema lijepo zgusnula i kako bi postala maziva.
Za biskvit odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Miksati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom nekoliko minuta, dodati ulje, potom prosijano brašno sa praškom za pecivo i kakaom, te postepeno mlijeko. Na kraju dodati i ručno umiješati posebno ulupani čvrsti snijeg od bjelanjaka.
Masu izliti u veliki pleh preko papira za pačenje i peći u zagrijanoj rerni na 175 stepeni 15 minuta.
Pečeni biskvit zajedno sa papirom na kojem se pekao prebaciti na mokru kuhinjsku krpu posutu šećerom, pažljivo skinuti papir, pa dok je biskvit još vruć saviti ga u rolat zajedno sa krpom. Pustiti da se tako u krpi ohladi.
Ohlađeni biskvit odrolati, premazati polovicom ohlađene kreme, pa ga ponovo pažljivo zarolati u rolat.
Sa svake strane rolata odrezati ukoso manji komad različite veličine, koji će stajati sa strane uz glavnu granu panja. Sve skupa premazati i učvrstiti ostatkom kreme, viljuskom nacrtati brazde da bi se dobio efekt pravog drveta i ukrasiti po zelji.

izvor:recipeci.com


Popularno

Recent

Comments