Najbolji recepti iz mamine kuhinje | Mamini razni recepti, Mamini kolaci i torte | Mamina slatka i slana jela, salate i napitci...

четвртак, 29. децембар 2016.

Jon kocke

 
Potrebno je:
(original recepta)

kore:

250 g brašna
1 žumanac
80 g margarina
150 g šećera
1 kašičica sode bikarbone
4 kašike mleka
1 kašika kakao praha

krema:

800 ml mleka
2 kesice pudinga od vanile
4 kašike gustina
250 g šećera
250 g margarina
i još...
kutija keksa sa maslacem
mleko za natapanje keksa

Priprema:

U posudu stavite brašno, žumanac, šećer, margarin iseckan na tanke listiće, dodajte mleko, sodu bikarbonu i kakao prah pa umesite testo trljajući prstima dok se margarin ne poveže sa ostalim sastojcima.  Odmah ga podelite na 2 dela. Oba dela posebno razvijte u kore dimenzija 30x30 cm, najbolje na papiru, pa ih zajedno sa papirom prebacite na pleh, svaku posebno, i ispecite na 180 stepeni oko 12 minuta. Pečene kore biće relativno tvrde, ne previše, ali ipak pazite da vam se ne izlome. Ne brinite, opustiće se od kreme i biće neverovatno mekane. Opsecite im krajeve ako je potrebno, polako, oštrim nožem, i ostavite ih pokrivene krpom dok pripremate kremu za kolač.
Krem se kuva klasično, kao puding. Odvojite malo mleka pa u njega razmutite prašak za puding i gustin, a preostalo mleko stavite sa šećerom da provri. Maknite sa ringle, ulijte smesu od gustina i pudinga i skuvajte krem uz neprestano mešanje.  Ostavite krem da se ohladi, povremeno ga mešajući kako ne bi uhvatio koricu odozgo. U hladan krem umešajte prethodno mikserom razrađen margarin sobne temperature. Sve zajedno fino umutite i podelite krem na 2 dela.
Stavite prvu koru na poslužavnik, premažite je polovinom kreme pa poređajte preko red keksa. Keks je potrebno umakati obostrano u toplo mleko. Preko keksa premažite preostali krem i stavite drugu koru odozgo. Lagano pritisnite rukama kako bi izravnali površinu i kako bi kora lepo nalegla i spojila se sa kremom.
Prekrijte kolač prozirnom folijom i ostavite u frižideru da se dobro ohladi i stegne. Secite tek sutradan na kocke i poslužite. Pre sečenja možete kolač posipati prah šećerom ili slatkim kakao prahom. Za neku svečaniju priliku kolač možete preliti čokoladnom glazurom i ukrasiti po želji.

iavor:pekarica-suzyca.blogspot.ba

Popularno

Recent

Comments