Za ovaj recept potrebna vam je mašta. I naravno puno čokolade. Idealni su za svaki praznik, slavlje ili svečanost. Ne oklevajte i probajte nešto novo i zanimljivo.
Testo:
- 140 gr margarina
- 200 gr brašna
- 70 gr šećera u prahu
- 3 kašike čokolade u prahu
- jedno žumance
Glazura:
- 100 gr čokolade
- biljna mast
Dekoracija:
- šećer u prahu
- malo limunovog soka
- obojen marcipan
Priprema:
Potrebno vam je dosta strpljenja, ali, opet, sama priprema nije teška. U brašno izmrvite margarin, dodajte šečer u prahu, čokoladu ili kakao u prahu i žumance. Umesite testo i ostavite ga da odstoji u frižideru pola sata. Napravite dve polovine od testa, jednu iskoristite da napravite podloge, odnosno “obod” šešira ili veće krugove i stavite ih da se peku ne više od 10 minuta. “Istureniji” deo šešira, to jest, gornji sloj kolačića napravite od druge polovine testa. Neke domaćice imaju brojne trikove za pravljenje ovog finalnog dela deserta. Jedan od tih trikova jeste korišćenje pralina koje se premazuju džemom kako bi se spojile sa polupečenim testom. Tako spojene kolače pecite na 180 stepeni. Izvadite ih iz rerne, ohladite, prelijte ih prethodno umućenom glazurom i dekorišite po želji. Ideja je bezbroj.
Ko ne voli marcipan, umesto njega može koristiti suvo voće
Testo:
- 140 gr margarina
- 200 gr brašna
- 70 gr šećera u prahu
- 3 kašike čokolade u prahu
- jedno žumance
Glazura:
- 100 gr čokolade
- biljna mast
Dekoracija:
- šećer u prahu
- malo limunovog soka
- obojen marcipan
Potrebno vam je dosta strpljenja, ali, opet, sama priprema nije teška. U brašno izmrvite margarin, dodajte šečer u prahu, čokoladu ili kakao u prahu i žumance. Umesite testo i ostavite ga da odstoji u frižideru pola sata. Napravite dve polovine od testa, jednu iskoristite da napravite podloge, odnosno “obod” šešira ili veće krugove i stavite ih da se peku ne više od 10 minuta. “Istureniji” deo šešira, to jest, gornji sloj kolačića napravite od druge polovine testa. Neke domaćice imaju brojne trikove za pravljenje ovog finalnog dela deserta. Jedan od tih trikova jeste korišćenje pralina koje se premazuju džemom kako bi se spojile sa polupečenim testom. Tako spojene kolače pecite na 180 stepeni. Izvadite ih iz rerne, ohladite, prelijte ih prethodno umućenom glazurom i dekorišite po želji. Ideja je bezbroj.
Ko ne voli marcipan, umesto njega može koristiti suvo voće