Za koru:
1 banana
4 jajeta
1 šolja brašna
1 dl ulja
10 g cimeta
1 prašak za pecivo
4 kašike šećera
Za fil:
300 g šećera
2 dl slatke pavlake
150 g margarina
200 g šlaga
2,5 dl mleka
4 banane
Za dekoraciju:
50 g čokolade
Priprema:
Kora:
1. Penasto umutiti jaja i šećer. Potom dodati ulje, brašno, cimet i prašak za pecivo te umutiti mikserom.
2. Tepsiju nauljiti i posuti brašnom pa poslagati po dnu kolutove banane. Preliti ih pripremljenom smesom za koru i peći u zagrejanoj rerni na 190 °C dok ne porumeni.
Fil:
1. U šerpu sipati 300 g šećera i zagrevati na umerenoj temperaturi dok se ne karamelizuje.
2. Potom dodati toplu slatku pavlaku i nastaviti sa kuvanjem mešajući dok karamel ne dobije željenu gustinu.
3. Skloniti sa ringle pa u topao fil dodati margarin. Promešati i ostaviti krem da se ohladi.
4. Umutiti šlag sa mlekom pa dodati polovinu fila od karamela i promešati.
Finalni postupak:
1. Pecenu koru premazati filom od karamela i šlaga. Zatim poslagati kolutove banana i premazati preostalim karamelom.
2. Pitu posuti rendanom čokoladom.
Recept Ružice Stojanović iz Beograda
http://www.lepotaizdravlje.rs/