200g brasna
1 kasicica praska za pecivo
50g secera
1 vanilin-secer
1 jaje
150g maslaca ili margarina
Nadjev:
oko 1 kg kiselih jabuka
75g secera
75g grozdjica
1 kasicica cimeta
75g krupno mljevenih oraha ili badema
Treci sloj:
4 kriske dvopeka
4 jaja
125g secera
1 vanilin-secera
250g kiselog vrhnja
30g krupno mljevenih oraha
Priprema:
- Od navedenih sastojaka umijesiti prhko tijesto. Sve sastojke staviti u posudu i mutiti mikserom (nastavci za tijesto) kratko a potom prebaciti na pobrasnjenu radnu podlogu i rukom mijesiti do kraja u glatko tijesto. Tijesto razvaljati i prebaciti u kalup (26cm), izbosti na nekoliko mjesta viljuskom i peci u prethodno zagrijanoj rerni oko 15 minuta na 200*C.
Izvaditi iz rerne i ostaviti u kalupu da se hladi.
- Za nadjev jabuke oguliti i izrezati na male komadice (prvo na cetvrtine i onda svaku cetvrtinu po sirini na tanke listice), pomijesati sa secerom, cimetom i grozdjicama i dinstati dok omeksaju (nekih 15-ak minuta).
Ohladiti i hladno pomijesati sa krupno mljevenim orasima. Ravnomijerno rasporediti preko pecenog prhkog tijesta.
- Dvopek samljeti. Odvojiti zumanjke i pjenasto umutiti sa secerom i vanilin-secerom, dodati dvopek i kiselo vrhnje. Posebno umutiti bjelanjke u cvrst snijeg i dodati u smjesu od zumanjaka te lagano kutlacom sjediniti. Premazati preko jabuka i posuti krupno mljevenim orasima.
Sve zajedno staviti da se pece 30 minuta na 200*C (paziti da kolac odozgo ne izgori, ako previse tamni prekriti ga alumnijskom folijom).
- Ohladiti i izrezati na kocke. Kolac je mekan i socan.