Za testo:
2 dl mlijeka
3 kasike šećera
1 kasika suvog kvasca
125 g putera
1 jaje
1 belance
prstohvat soli
600 g brašna
Za fil:
300 g mlevenog maka
200 g šećera
2 dl mleka
3 kasike džema od šljiva
1kasika meda
Za premazivanje:
žumance 1
ulje 1 kašika
Nacin pripreme:
U mlako mleko staviti suvi kvasac i šećer. Da stane 2-3 minuta, pa dodati jaje, belance, istopljeni puter, prstohvat soli i brašno. Zamesiti testo i ostaviti da nadolazi. Za to vreme napraviti fil. U posudu staviti mleveni mak, šećer, med i mleko. Kuvati 5-6 minuta, pa staviti džem od šljiva. Ostaviti da se ohladi.
Nadošlo testo izraditi i podeliti na 2 dela. Oba dela tanko razvaljati u pravouganik premazati sa filom i uviti u rolne. Rolne staviti u pleh prethodno obložen papirom. Peći štrudle da 170 stepeni 30 minuta. Pečenu štrudlu posuti sa šećerom u prahu.
izvor:superrecepti.rs