Najbolji recepti iz mamine kuhinje | Mamini razni recepti, Mamini kolaci i torte | Mamina slatka i slana jela, salate i napitci...

четвртак, 29. децембар 2016.

Mikado kocke


Potrebno je:
(original recepta)

kora
5 belanca
5 kašika šećera
3 žumanca
1 ravna kašika brašna
1 kašičica kakao praha
9 kašika mlevenih oraha

fil
6 kašika skuvne i ohlađene kafe
2 kašike šećera
2 žumanca
1 kašika brašna
1 vanil šećer
150 g maslaca
20 g čokolade za kuvanje

fondan
125 g šećera u prahu
5-6 kašika vruće vode
¼ kašičice nes kafe
1 kašičica limunovog soka
1 kašičica ulja

Priprema:

Umutite belanca uz postepeno dodavanje šećera, dodajte žumanca i ostale sastojke za koru pa sve dobro umešajte. Veliki pleh dim.30x40 cm obložite papirom i sipajte smesu, poravnajte i pecite oko 15 min. na 200 st. Ohladite koru i isecite je na 3 jednake trake.
Izmešajte skuvanu i ohlađenu kafu sa žumancima, šećerom i brašnom. Na tihoj vatri skuvajte krem, a ako vam se čini da je pregusto, dodajte još malo skuvane kafe. Ohlađeni krem izmešajte sa rastopljenom čokoladom i maslacem. Fil podelite na 2 dela i filujte 2 trake, na treću traku dolazi fondan pa nije potrebno dodatno je filovati.

Priprema fondana:

Umutite šećer u prahu sa vrućom vodom. Vodu u kojoj ste razmutili malo nes kafe postepeno dodajte u prah šećer i mutite, i na kraju dodajte po kašičicu limunovog soka i ulja. Mutite dok masa ne postane glatka. Pripremljeni fondan prelijte preko kolača, poravnajte dugačkim nožem i ostavite da se malo stegne, ali ne sasvim. Fondan je najbolje seći nožem koji je potopljen u vruću vodu, a još bolje je ako prethodno obeležite trakice po kojima ćete seći. Isečene kockice ukrasite  otopljenom čokoladom.
Od ove mere dobićete oko 48 kockica veličine 3x3 cm, ili bezbroj malih ako ih sečete ovako malene kao što sam ja.

izvor:pekarica-suzyca.blogspot.ba

Popularno

Recent

Comments