Najbolji recepti iz mamine kuhinje | Mamini razni recepti, Mamini kolaci i torte | Mamina slatka i slana jela, salate i napitci...

недеља, 5. март 2017.

Margarete sa makom


Sastojci za tijesto:

350g brašno
1.8dl mlijeka
 kvasac 1/2
 jaje 1/2
30g šećera
1 kasikica soli
35g putera

Za nadjev:

200g maka
120g šećera
1 kesica cimeta
1 limun (sok i narendana kora)
4 kasike prezle
1 dl vode

Za premaz:
 jaje za premazivanje 1/2
10 g susama

Uputstvo za pripremu:
Smlačiti mlijeko, pa mu dodati šećer i izmrvljen kvasac, ostaviti 5 minuta da nadođe. U posudu za miješanje staviti pola jajeta, nadošao kvasac, izmrvljen puter i brašnom zamjesiti glatko testo (posoliti brašno). Ostaviti tijesto da se odmori pola sata.

Staviti vodu u šerpu da provri, dodati šećer i mješati dok se ne otopi, zatim dodati mak, limun (sok i narendanu koru), cimet i prezle. Promješati i ostaviti da se prohladi.

Nadošlo tijesto premjesiti i podijeliti na 10 jednakih djelova. Formirati jufkice. Svaku jufkicu rastanjiti oklagijom u formi kruga. Na sredini kruga staviti desetinu fila od maka, krajeve prebaciti preko fila i zatvoriti, blago pritisnuti dobijenu jufkicu, a sastav okrenuti prema dole. Kuhinjskim makazama zaseći jufku ali ne skroz do centra kruga tako da se dobije 9 'latica'. Staviti margaretu u pleh obložen papirom za pečenje i svaku laticu okrenuti u stranu tako da se vidi mak. Premazati umućenim jajetom i sredinu posuti susamom (ili makom).
Peći u zagrejanoj rerni na 170C vrlo kratko, oko 5-7 minuta, dok ne poprimi zlatno žutu boju. Služiti prohladjene.

izvor:zena.blic.rs

Popularno

Recent

Comments