Jednostavan i dobro provereni recept koji ce svakom uspeti, cak i pocetniku u pripremanju zimnice. Zahvaljujem gospodji Cvetanki na ovom odlicnom receptu!
Sastojci
- 3 kg breskvi
- po 6 kasika secera za 1 teglu od 750 g
- voda
Priprema
1. Breskve oprati, oljustiti i izvaditi kostice. Ako su krupne iseci ih na cetvrtine.
2. Sloziti u ciste tegle/staklenke i dodati secer, po 6 kasika za svaku teglu od 750 g.
3. Sipati hladnu vodu tako da prekrije voce i zatvoriti.
4. Na dno veceg i dubljeg lonca staviti platnenu krpu, poredjeti staklenke ali paziti da se ne dodiruju. Sipati vodu tako da ih prekriva bar za 1 cm.
5. Kad prokljuca, kuvati 5 minuta, a zatim pazljivo izvaditi i ostaviti ih da se ohlade. Secer koji ostane na dnu postepeno ce se rastopiti.
Od ove kolicine moze se napuniti 6 tegli/staklenki od 750 g.
Posluživanje
Na isti nacin se moze pripremiti kompot i od drugog voca ( tresnje, visnje, kajsije, dunje, grozdje ...). Cuvati na hladnom i tamnom mestu a sasvim lepo se odrze godinu dana i duze.
izvor:coolinarika.com
Sastojci
- 3 kg breskvi
- po 6 kasika secera za 1 teglu od 750 g
- voda
Priprema
1. Breskve oprati, oljustiti i izvaditi kostice. Ako su krupne iseci ih na cetvrtine.
2. Sloziti u ciste tegle/staklenke i dodati secer, po 6 kasika za svaku teglu od 750 g.
3. Sipati hladnu vodu tako da prekrije voce i zatvoriti.
4. Na dno veceg i dubljeg lonca staviti platnenu krpu, poredjeti staklenke ali paziti da se ne dodiruju. Sipati vodu tako da ih prekriva bar za 1 cm.
5. Kad prokljuca, kuvati 5 minuta, a zatim pazljivo izvaditi i ostaviti ih da se ohlade. Secer koji ostane na dnu postepeno ce se rastopiti.
Od ove kolicine moze se napuniti 6 tegli/staklenki od 750 g.
Posluživanje
Na isti nacin se moze pripremiti kompot i od drugog voca ( tresnje, visnje, kajsije, dunje, grozdje ...). Cuvati na hladnom i tamnom mestu a sasvim lepo se odrze godinu dana i duze.
izvor:coolinarika.com